sobota, 4 czerwca 2016

Ciasteczka owsiane

Najchętniej pałaszowane przez bliskich i najchętniej pieczone przeze mnie, a to dla tego, że sposób ich przygotowania jest nieskomplikowany, szybki i co najważniejsze ZAWSZE wychodzą, o zakalcu mowy nie ma ;-).

Potrzebne produkty:

  • 2 szklanki płatków owsianych
  • ½ szklanki mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 1 szklanka cukru brązowego lub pół szklanki cukru i około 4 łyżek miodu
  • około 100 g masła roztopionego (ostudzonego)
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • orzeszki ziemne 
  • bakalie (wszelakie)

Przykładowe bakalie:

rodzynki, morele, owoce goi, migdały, żurawina, figi, orzeszki (każdy rodzaj), pestki słonecznika, dyni itd ...


Sposób przygotowania:

Na początek połącz produkty suche - jak mąka, proszek do pieczenia, cukier, bakalie no i płatki owsiane. Płatki owsiane można rozdrobnić melakserem, tak samo z orzeszkami, migdałami. W miedzy czasie namocz w gorącej wodzie bakalie, które tego wymagają, takie jak rodzynki,  czy żurawina. A potem za koleją - jajka, masło roztopione i namoczone wcześniej bakalie (oczywiście już odsączone). Wszystko to dokładnie mieszamy, polecam nasze zgrabne i zwinne rączki. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni, blachę wykładamy pergaminem. Uformowane ciasteczka wkładamy do piekarnika na około 15 minut. 

Do herbatki jak znalazł.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz