wtorek, 11 października 2016

Ciasteczka maślane

Niestety w pudełku długo nie poleżą, za dużo chętnych jest na nie. Ciasteczka maślane idealne do herbaty, kawy, na pogodę i niepogodę, na poprawę humoru i dla niespodziewanych gości.

Składniki:


  • proszek do pieczenia
  • mąka pszenna
  • cukier puder
  • cukier waniliowy
  • masło do pieczenia
  • jajko
  • sól

Sposób przyrządzenia:

Jak zwykle zaczynam od rozpuszczenia masła w rondelku, następnie odstawiam je do wystygnięcia, w międzyczasie łączę produkty suche, czyli proszek do pieczenia (jedna płaska łyżeczka), mąkę (dwie szklanki), cukier puder (półtorej szklanki), cukier waniliowy i szczypta soli. Do suchych produktów dodaje już tylko jedno jajko i rozpuszczone masło, wszystko to zagniatam w jednolitą masę, którą wkładam do zamrażalki na około 30 minut. Po tym czasie ciasto można już formować na ciasteczka. Piec w rozgrzanym piekarniku do 180 0 C przez około 20 minut.

Pychotki :-)






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz